november 2022

Nadat Team Lentjes een diploma behaalde voor hun 5de plaats op het WK F3D Pylon Racing in Muncie (USA), zouden ze nog graag de Euro en World Cup veroveren. In beide verschillende klassementen tellen de drie beste Euro/World Cup wedstrijden mee. Team Lentjes behaalde al tweemaal zilver in Pisa (ITA) en Pålsboda (SWE). In het weekend van 27-28 augustus namen ze deel aan het Euro en World Cup kampioenschap in Rothenburg (GER), waar ze een mooie eerste plaats behaalde. Twee weken later vond de laatste Euro/World Cup wedstrijd van 2022 plaats in Mělník (CZE), waar Team Lentjes jammer genoeg niet aan kon deelnemen. De enorm spannende wedstrijd in Mělník zorgde ervoor dat Team Lentjes uitgeroepen werd tot Europees kampioen van 2022 en een tweede plaats behaalde in het World Cup klassement.

 

1. Pylon Europacup Rothenburg

1.1 De bloedhete oefendag

De Vector van Team LentjesVrijdagochtend 26 augustus was het al 25°C in Rothenburg, een stadje gelegen in Duitsland aan de Poolse grens. Het doel was dus om zo snel mogelijk onze 3 motoren goed af te stellen zodat we niet in de bloedhete namiddag nog moesten sleutelen aan de setup. Dit is enerzijds niet prettig om in te trainen, maar ook zijn deze weersomstandigheden niet gunstig voor de motoren. Het lukte ons om één motor redelijk snel op punt te krijgen, maar niet de twee anderen. Toch bleven we proberen om minstens nog één van deze twee motoren in de bloedhete omstandigheden (35°C) af te stellen. Na wat verschillende tests lukte dit, maar het bleef lastig om deze setup betrouwbaar te maken, desondanks deze toch redelijk snel was. Uiteindelijk konden we met onze twee beste motoren rond de 325 km/h halen, niet slecht in deze weersomstandigheden.

 

1.2 De wedstrijd

Roman Pojer tankt zijn NonameZaterdag kon de wedstrijd eindelijk beginnen. Zoals gewoonlijk testen we iedere ochtend opnieuw of de motor start, aangezien onze setup kritisch afhankelijk is van het weer, mede door onze zwaarbelastende zelfgemaakte en zelfontworpen propeller. Zoals we verwachtte startte de motor een stuk moeilijker door de hoge vochtigheidsgraad. Om dit op te lossen is het mogelijk om de compressieverhouding te verhogen, met als gevolg dat de motor iets minder krachtig is. Nu startte de motor al makkelijker en dus waren we klaar voor de eerste vlucht.

Op de startlijn startte we de motor 25 seconden voor het vertrek, aangezien dan de motor en pijp nog vrij koel zijn. Maar het lukte ons niet! De eerste vlucht was dus een straftijd van 200, erg vervelend om zo de wedstrijd te starten. Op de werktafel na de vlucht zagen we dat er een interne kortsluiting in de gloeiplug was ontstaan tijdens het startten van de motor, een gekend maar zeldzaam fenomeen. Brute pech!De tweede vlucht konden we eindelijk laten zien tot wat we in staat waren, een 57.81 en daarmee ook de snelste tijd van de wedstrijd. Daarna zette we een 58.74 op het scorebord en lagen we goed op schema voor de overwinning. Desondanks onze twee goede resultaten lag de Tsjech Roman Pojer erg kort achter ons. Om wat voorsprong in te bouwen kozen we voor onze andere motor die normaal iets sneller zou zijn, maar tijdens de oefendag toch minder betrouwbaar was. Inderdaad, het vliegtuig was tijdens de vlucht sneller, maar we anticipeerde niet goed genoeg op de diepte van het vliegtuig achter pylon 1. Zo vlogen we te ver achter deze pylon en verloren we wat tijd. Opnieuw een 58.74 waar toch meer in zat. Roman deed zijn uiterste best en vloog een strakke 58.24! Hij kwam zo tot op 0.99 seconden achter ons te liggen. Zo strandde we zaterdagavond op de 1ste plaats en hoopte we zondag onze voorsprong nog verder uit te bouwen met onze snellere motor.

 

Roman Pojer, Bram Lentjes en Andreas Kaiser op het podiumNet zoals de eerste Euro/World Cup wedstrijd van dit jaar in Pisa regende het de zondag pijpenstelen in Rothenburg en kon er jammer genoeg niet gevlogen worden. Zo eindigde de wedstrijd in een mineur, maar nam Team Lentjes toch nog de eerste prijs mee naar België! Dit mooie resultaat is enorm belangrijk voor het eindklassement van de Euro en World Cup. Op dit moment staat Team Lentjes bovenaan in beide klassementen, maar er kan nog veel veranderen tijdens de Euro en World Cup wedstrijd op 10-11 september in Mělník (Tsjechië). Hieronder een overzicht hoe Team Lentjes beide kampioenschappen kan winnen.

  • Euro Cup: Team Lentjes is Europees kampioen indien Roman Pojer minimaal gemiddeld 1.08 seconden trager is dan de winnaar in Mělník.
  • World Cup: Team Lentjes (383 World Cup punten) wint de World Cup indien Emil Broberg (wereldkampioen 2022) niet in Mělník meer dan 162 World Cup punten scoort.

 

 

2. Grand Prix Czech (Mělník)

Rob Metkemeijer (NED) ontvangt  voor Team   Lentjes de Euro CupDe grote prijs van Tsjechië staat al sinds de jaren 80 om de 2 jaar op de Euro/World Cup kalender. Door de enorme bekendheid van deze wedstrijd komen er veel piloten en zijn er veel inschrijving in de diverse klassen van het pylon racen (F3D, F3E en F3T). Liefs 15 Zweedse piloten namen deel met als onze grote favoriet de kersverse wereldkampioen van 2022, Emil Broberg.

Tijdens de oefendagen op donderdag en vrijdag konden niet alle piloten zich goed voorbereiden op de wedstrijd. Zo was er vooral op donderdag veel regen, en mede door de grote hoeveelheid deelnemers, kon niemand veel testvluchten maken. Het was dus de kunst om zo snel mogelijk een goede setup te vinden!

De wedstrijd startte en het was direct duidelijk wie de favorieten waren. De Tsjechen, die een thuiswedstrijd speelden, vlogen snelle tijden rond de 58 à 59 seconden. Vooral Roman haalde alles uit de kast om de Euro Cup te veroveren, aangezien hij een 57.96, 56.63 en 57.03 vloog! Desondanks deze snelle tijden waren ze voor de wereldkampioen van dit jaar een vogel voor de kat. Emil vloog ongeziene tijden van 55.53, 55.90 en 54.80 seconden! Roman nam nog meer risico om dichter bij Emil te geraken, maar vloog een pylon cut waardoor er 10% bovenop zijn gevlogen tijd als straftijd werd aangerekend. Hierdoor werd het erg moeilijk voor Roman om de wereldkampioen te evenaren, aangezien Emil wereldtijden van 56.23, 55.07 en 55.58 seconden vloog. Roman was verslagen en zo werd Team Lentjes Europees kampioen! Emil liet geen steek vallen in de (semi)finales en behaalde zo het maximaal aantal World Cup punten. Emil steeg hoog in de World Cup rangschikking, boven Team Lentjes uit, maar dit is dubbel en dik verdiend!!!

 

Het deelnemersveld van de Grand Prix in Tsjechië

 

Resultaten

Uitslag van het Europees kampioenschap F3D

Tekst en foto's: Bram en Wim Lentjes

Wij gebruiken cookies om de integratie van externe modules en de gebruikservaring te verbeteren.
Als je dat niet wil, kun je deze weigeren. Mogelijk zijn dan niet alle functies van de website beschikbaar.