Algemene informatie

De modelvliegclub Pampa Modelfighters (PMF) organiseert tijdens het weekend van of net na 21 juli haar internationale jetmeeting "Jets over Pampa".

jop alg 02Deze vliegshow is uitgegroeid tot de grootste in zijn soort in Europa en geldt volgens kenners als dé referentie binnen de modelluchtvaart. De internationale kleur van het deelnemersveld bewijst ieder jaar weer dat de Pampa Modelfighters gekend zijn tot ver over onze landsgrenzen heen. De Europese top van de modelvliegtuigbouw uit ondermeer Engeland, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Italië, Tsjechië en Zwitserland gooien zich graag mee in de strijd.

Jets over Pampa is voorbehouden aan modelvliegtuigen die aangedreven worden door een miniatuur straalmotor (turbine) of een volledig ingebouwde motor met meerbladige schroef (ducted fan).

Deze vliegtuigen zijn echte mini-straaljagers. Snelheden van 300 km per uur én meer zijn perfect haalbaar.
Ieder jaar zijn er ook helikopters aangedreven door een turbine aanwezig, net als vliegtuigen met turboprop (propellor aangedreven door een turbine).
Onze vliegshow is internationeel gekend en is een absolute must voor iedereen die van modelluchtvaart houdt.

Het grote publiek is van harte welkom op het militair schietterrein te Houthalen-Helchteren. Er wordt een bewegwijzering aangebracht met oranje vliegtuigen.

We streven er elk jaar naar om onze bezoekers een grandioze en groots opgezette vliegshow te presenteren. In de grote tent kunt u de hele dag terecht voor drankjes, taart,... Vanaf de middag zijn er ook hot-dogs en frieten te krijgen aan democratische prijzen.

 

Routebeschrijving: klik hier

 

Dagprogramma

Hoe ziet het programma voor zo'n weekend er nu precies uit?

jop alg 15Op zaterdag wordt er van 9 tot 18u gevlogen door de piloten en kan het publiek genieten van de prachtig voorgevlogen toestellen. De toestellen kunnen eveneens van nabij bezichtigd en gefotografeerd worden. De dag wordt afgesloten met een gezellig avondmaal voor onder andere alle piloten en de organisatie.

Na het avondmaal is er altijd nog wat te doen in de feesttent. Concrete informatie vind je op de pagina over de komende editie.

Op zondag wordt er opnieuw gevlogen van 9u tot 17u. Nadien volgt de proclamatie waar een tiental prijzen worden uitgereikt aan de piloten.

Tot en met 2014 beoordeelde een vakjury de piloten op hun bouw- en vliegkwaliteiten enkel op zondagnamiddag. Vanaf 2015 zijn we voor een andere aanpak gegaan. We sturen de juryleden gedurende het hele weekend op pad, zodat een prachtvlucht op zaterdagochtend evenveel kans maakt om in de prijzen te vallen als een vlucht op zondagnamiddag.
De piloten strijden om de "Pampa Challenge Trophy", onze wisselbeker.
Deze beker werd in 2011 voor het eerst uitgereikt en volgde de NV Poly-Color wisseltrofee op, die definitief bij Ali Machinchy staat, die hem drie keer op rij won..

 

Vanuit de lucht

Zo zag Jets over Pampa er vanuit de lucht uit tijdens de editie van 2019:

jop19 overview

 

Vorige edities

In ons foto-album kunt u fotoreeksen bekijken van de edities sinds 2003.
Van verschillende edities sinds 2004 zijn ook korte films gemaakt. Bekijk ze via deze pagina.

Wij gebruiken cookies om de integratie van externe modules en de gebruikservaring te verbeteren.
Als je dat niet wil, kun je deze weigeren. Mogelijk zijn dan niet alle functies van de website beschikbaar.