Jets over Pampa 2011

Op deze pagina lees je het verslag van Jets over Pampa 2011.
Wil je ook de verslagen van oudere edities bekijken, dan kan dat hier.
Foto's van alle edities sinds 2003 vind je in ons fotoalbum.


Geslaagd, ondanks de regen!

Op 23 en 24 juli was het weer zover. De 21e Jets over Pampa. Het deelnemersveld was dit jaar even internationaal als andere jaren. Het Umbria Jet Team legde de langste afstand af. Zij reden 1600 km van in Umbrië in midden-Italië en genoten duidelijk van een weekendje jetvliegen.

Het weer

Het weer, en nog meer de weervoorspelling, blijkt altijd een belangrijke factor in de opkomst van zowel piloten als publiek. Dit jaar waren de weersvoorspellingen ronduit slecht, maar tijdens het weekend bleef het beide dagen, op een korte maar hevige regenbui en enkele verdwaalde druppels na, droog. Niet dat het op Pampa zomerde, maar er is het hele weekend gevlogen. Op een gegeven moment was de wachtlijn zodanig lang, dat de toestellen tot een heel eind in de pits stonden aan te schuiven. Verschillende piloten slaagden er zelfs in hun hele brandstofvoorraad op te vliegen.

Toestellen

Toestellen uitgerust met een turboprop zagen we al verschillende jaren voorgevlogen worden, maar dit jaar zagen we voor het eerst een straaljager uitgerust met turbofan. Het was Lucien Gerard die tijdens de voorbije winter een turbofan systeem heeft gebouwd op basis van een Wren turbine. De grote Rafale op schaal 1:3 van Frank Schroeder zagen we vorig jaar ook al op ons veld, maar stond toen nog in een grijze grondlaag. Ondertussen wass het toestel voorzien van een prachtig Tiger meet kleurenschema. Daarnaast viel ook de Messerschmitt Me262 van Ali Machinchy op in de pits. Met een spanwijdte van 4,6 meter (14% schaal) kon je er moeilijk naast kijken.

Deze twee toestellen vielen op omdat ze zo groot waren, maar dit waren lang niet de enige prachtige schaalmodellen. Als we vergelijken met enkele jaren geleden, dan zien we dat het niveau van de toestellen én piloten, jaar na jaar blijft stijgen. Naast de schaalmodellen, tekenen ook steeds een heel aantal sportjets present. Deze toestellen halen het qua looks vaak niet van de schaalmodellen, maar de flying skills van de piloten of hun hoge snelheid, maken ze tot een must-have op Jets over Pampa.

De Pampa Challenge Trophy, onze wisselbeker

Op zondag beoordeelde een onafhankelijke jury de toestellen en de piloten. Hieruit maken ze op het eind van de dag een algemene top vijf en worden nog een aantal specifieke trofeëen uitgereikt. De piloot bovenaan de top vijf krijgt naast een beker, ook de wisseltrofee mee naar huis. Vorig jaar mocht Ali Machinchy de wisselbeker definitief mee naar huis nemen na hem voor de derde keer te winnen. We moesten daarom op zoek naar een nieuwe trofee.
Kunstenaar Boud Ceyssens kreeg de opdracht en het resultaat mag er zijn.
De ‘Pampa Challenge Trophy’ ziet er prachtig uit, en weegt maar liefst 35kg!

Mark Hinton kaapte met zijn F-86 Sabre de trofee voor het beste militaire model weg. Toen hij uiteindelijk met zijn Cougar ook de eerste plaats haalde en de nieuwe Pampa Challenge Trophy voor een jaar mee naar huis mocht nemen, was hij duidelijk geëmotioneerd. Het verlies van zijn Hawk op vrijdagavond ten gevolge van een faling van de radiobesturing was zo toch een beetje goedgemaakt.

Ten slotte

We bedanken graag nog alle piloten, onze toegewijde medewerkers en sympathisanten die het beste van zichzelf geven om Jets over Pampa elk jaar opnieuw een succes te maken. Volgend jaar gaat Jets over Pampa opnieuw door op zaterdag 21 en zondag 22 juli 2012.

Tot dan!

Uitgereikte trofeeën & piloten top 5

De lijst met uitgereikte trofeeën en de top 5 van de beste piloten en toestellen vind je terug op deze pagina.

Deze lijst is opgesteld door een jury die op zondagnamiddag tijdens de show de toestellen en de vliegkunsten van de piloten heeft beoordeeld.

 

Foto's

De foto's van Jets over Pampa 2011 staan in ons fotoalbum.
Klik hier
om het album te openen.

In 2011 is er geen film gemaakt, gezien de weersomstandigheden en voornamelijk de grauwe lucht, zouden de beelden niet tot hun recht komen.

Films van de voorbije jaren vind je wel terug op de Video-pagina


Jets over Pampa 2011 affiche

Wij gebruiken cookies om de integratie van externe modules en de gebruikservaring te verbeteren.
Als je dat niet wil, kun je deze weigeren. Mogelijk zijn dan niet alle functies van de website beschikbaar.